Itt vagyunk: Főoldal Főzőiskola
Bekezdések

Főzőiskola

Az egészséges életmód sarokköve a táplálkozás. Amit ma megeszünk, az távolról sincs köszönőviszonyban az éltető táplálékkal. Dédanyáink egészséges talajban, növényvédőszerek és műtrágya nélkül termelték meg a gabonát, a zöldségeket és a gyümölcsöket. Állataik természetes körülmények között szabadon legelhettek, csipegethettek, nem kaptak antibiotikumokat, tápot, hallisztet, hormonkészítményket. Eleink ritkán (csak ünnepnapon) ettek húst, de fogyasztották a jótékony hatású savanyított tejtermékeket. Ma ugyanezt bioélelmiszernek hívjuk. Sajnálatos, hogy a polcokon megvehető áruk kicsiny százaléka csak az ilyen módon megtermelt, előállított élelmiszer. Ehhez jön még az élelmiszeripar "kozmetikázása", hiszen, ahhoz, hogy jóideig eltartható, kellően szép színű, legyen egy-egy étel, sok-sok olyan adalékot adnak hozzá, ami kimutathatóan felelős a mai emberek allergiás, daganatos és egyéb megbetegedéseiért. A cél tehát, hogy táplálkozásunk irányítását - bioalapanyagok felhasználásával - vegyük a magunk kezébe és minél kevesebbet fogyaszzunk a szupertmarketek polcairól. Az alábbiakban kedvcsinálónak közreadjuk néhány régi és új étel receptjét.

Fetás-olivabogyós-aszalt paradicsomos tészta

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag feta sajt kis kockákra vágva (200 gramm),
  • 8-10 szem magozott fekete olivabogyó apró karikákra szeletelve,
  • egy marék durvára vágott dió szárazon pirítva,
  • 4-5 szem olajban eltett aszalt paradicsom kis kockákrea darabolva,
  • 2-3 szál újhagyma vagy 1 fej lilahagyma
  • 1-2 kanál extra szűz olivaolaj
  • fél marék szárított bazsalikom a tenyereink között elmorzsolva,
  • só nem kell, hiszen a feta sajt épp elég sós.

A hagymát apróra szeleteljük és egy kanál olivaolajon üvegesre dinszteljük. Beletesszük a paradicsomot, olivabogyót és együtt sütjük pár percig végül a diót és a feta sajtot is hozzáadjuk, hogy mindegyik jól átmelegedjen. Készen is van. 1-2 napig hűtőben eláll.

Teljes kiőrlésű durumlisztből készült tésztát főzünk és arra tesszük.

 

Tarka zsemlekoszorú

 

 Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél kocka élesztő
  • 2 púpos kiskanál só
  • 2 dl tejföl
  • langyos víz (kb fél liter)
  • szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, mák (tetszés szerint kis tálkákba téve)

A búzát megdaráljuk és kis mélyedést készítünk bele, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Kevés langyos vizet öntünk hozzá, összekeverjük és pár percig kelni hagyjuk. Ezután a tejföllel, sóval és annyi vízzel,. amennyit kíván (összesen kb. 600-700 gramm folyadék kell egy kiló liszthez, amibe atejfölt is bele kell számítani) összegyúrjuk. Egy órát kelni hagyjuk.Jól átgyúrjuk és a tésztacipót 4 részre vágjuk. A tésztanegyedet továbbgyúrjuk és hengerré formáljuk. Ezt tetszés szerint 4-6 szeletetre vágjuk melyekből egyenként zsemléket formázunk. A zsemlék tetejét vízzel telt csészébe mártjuk és azután a fenti magok egyikébe hempergetjük, másik kezünkkkel jól rányomjuk a magokat és virág formában (közepére egy és azután a szirmok körbe, két soron keresztül, váltakozva a színeket, tehát 1 szezámos, 1 mákos, 1 tökmagos, stb.) elhelyezzük őket a sütőpapírral kibélelt tepsin.

225 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.

 

 

 

További hasznos linkek:

http://vegagyerek.blogspot.com

http://vegavendeg.blogspot.com

http://vegavarazs.hu/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek