Itt vagyunk: Főoldal Publikációk Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?
Bekezdések

Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?

Könnyed nyári témáink után – tea, kávé, üdítő – most egy nehezebb következik, de erről is beszélnünk kell. Hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni az alkohollal kapcsolatos veszélyeket vagy túldramatizálni a helyzetet, mintha egy pohár vörösbor is delíriumhoz vezetne. „Sör, bor, pálinka?” – tesszük fel a kérdést a vendégeknek. „Ebben a sorrendben!” – hangzik a vicces válasz…

Köztudott, hogy egyes alkoholtartalmú italok kis mennyiségben nem ártalmasak, sőt: napi egy-két pohár jó minőségű vörösbor fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen segíti az emésztést, valamint szerepet játszhat egyes szív- és érrendszeri betegségeket megelőzésében. A benne található flavonoidok gyökfogók és antioxidáns hatásúak.

Az alkohol nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányát okozhatja. Káros hatása nemcsak testi tünetekben (idegrendszeri problémák, májcirrózis), hanem a részegségből fakadó kellemetlen viselkedésben, másnaposságban is megnyilvánul. Az alkoholizmus pedig mint szenvedélybetegség az egész embert deformálja, depresszív hatású.

A keresztény ember számára az alkoholfogyasztás titka a józanság: oda kell figyelnünk arra, hogy mit és milyen mértékben fogyasztunk. Ne vásároljunk olcsó, műanyag kannás lőréket, hanem járjunk utána, hol juthatunk hozzá jó minőségű, minél kevesebb adalékanyaggal kezelt (bio-) borhoz. Ne feledjük, hogy egészségünk megőrzése érdekében minden ételből, italból érdemes megkeresni a lehető legkevesebb vegyszert tartalmazó, értékes és jó minőségű terméket!

A szőlőtő termése már a kereszténység előtt, de Jézus idejében is az ünnepek egyik elengedhetetlen kelléke volt. Talán ma magyarázni kell, de akkor természetes volt, hogy az esküvő (Kánában) és az ünnepi vacsora (nagycsütörtökön Jeruzsálemben) itala csak bor lehetett.

Hazánkban régóta óriási problémát jelent a mértéktelen alkoholfogyasztásból és a megoldatlan pszichés problémákból fakadó alkoholizmus, mely nagyszámú embert és családot érint – egyházunkban is, sőt a lelkészi karon belül is. A helyes életmód, azaz a teljes értékű étkezés, a sok-sok mozgás megfelelő lelki „tréninggel”, rendszeres imádsággal kiegészítve olyan megelőző kezelésnek tekinthető, mely képes megakadályozni az alkoholba menekülést. Testet és lelket egyaránt frissen tartva bátorságot ad szembenézni gyengeségeinkkel és elfogadni őket. Ha pedig saját nehézségeinkre nem súlyos teherként, hanem útitársként tekintünk, akkor felszabadultan nézhetünk előre, és napi egy pohár vörösbor csak a javunkra lehet.

Luther Mártonról köztudott, hogy nagy kedvelője volt a sörnek. Nemhiába, hiszen felesége, Katalin asszony szakképzett sörkészítő volt, mesterségét még a zárdában tanulta, és a családi tűzhely mellett is magas szinten űzte tudományát. Luther idejében ajándékként is küldtek sört a fejedelmek, számára mégis saját házi sörük volt a legízletesebb; útközben arról írt, mennyire szeretné, ha Katalin minél gyakrabban utána tudna küldeni egy-egy korsó sört… Időnként viccesen meg is fenyegette: addig nem utazik haza, amíg nem küldenek neki a legújabb főzésű sörből.

A Bibliában egyébként egyszer sem említik a sört. Alapanyaga a komló és az árpamaláta. Pozitív élettani hatásai is vannak, például gátolja a vesekőképződést, vízhajtó hatású, és jelentős az antioxidánstartalma. De csakis mértékletes fogyasztás esetén, ami alkalmanként legfeljebb egy-két üveget jelent.

A jó minőségű, igazi pálinka 100%-ban gyümölcsből, hosszadalmas eljárással készülő, igen magas (40-50%) alkoholtartalmú ital. Nagyon sok rossz pálinkát isznak hazánkban, és sajnos mértéktelenül. Ennek az adagja nem deciliterekben, hanem centiliterekben mérendő! Csak ritkán és akkor is csak két-három centiliternyi mennyiségben javasolt a fogyasztása. A népi gyógyászat gyomorbajokra, fájós fog öblögetésére, menstruációs görcsök enyhítésére is ajánlja. Maradjon azonban az „őt megillető helyen”, azaz évente mindössze néhány alkalommal fogyasszuk!

Végül említsük még meg a gyógynövénylikőröket is, melyekben akár negyvenféle gyógynövény kivonatát keverik valamilyen alkoholba vagy pálinkába, és ez az elegy felerősíti a gyógynövények jótékony hatását.

Összegzésül elmondhatjuk tehát, hogy míg a kommersz (kizárólag alkoholt, aromát és színezéket tartalmazó, gyümölcsöt sosem látott) italok fogyasztása kerülendő, addig a fent felsorolt, jó alapanyagból előállított alkoholtartalmú italok mértékkel és alkalmanként fogyasztva jótékony hatással vannak – vagy legalábbis nem károsak – a szervezetünkre. Éljünk velük józanul!

Bogdányi Mária

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek