Itt vagyunk: Főoldal Publikációk Üdítők, gyümölcslevek
Bekezdések

Üdítők, gyümölcslevek

Az ember sokféle itallal elégítheti ki napi folyadékszükségletét. Természetesen a legelső a víz, melyről szó volt már, azután ott van a tej, melyről hónapokkal ezelőtt beszéltünk. A teákról, kávékról a múlt alkalommal esett szó. Nagyon szívesen iszunk gyümölcsízű italokat is, melyek az évszázadok során hatalmas változásokon estek át.

Amióta világ a világ, a föld szinte minden pontján terem valamilyen gyümölcs. Az emberek nemcsak nyersen fogyasztják a gyümölcsöt, hanem mindig is megpróbáltak kellemes nedűt előállítani belőle. A legelső üdítőital talán a szőlő préselésekor keletkező must volt. Mivel ez igen hamar elkezd erjedni, és előbb-utóbb borrá alakul, alkoholtartalma miatt már nem mindenki által iható, és nem fogyasztható bármely napszakban. Pedig az üdítőitalok két fontos ismérve, hogy bárki által bármikor fogyaszthatóak.

Amit ma üdítőitalnak hívunk, az nem más, mint cukor, víz, szénsav, színezék és tartósítószer megfelelő arányú elegye. Összetevői alapján megállapítható, hogy mennyire egészséges. Mindenütt reklámozzák, és leginkább a fiatal korosztályt érik el vele. Jelentősen növeli a testsúlyt, rengeteg nemkívánatos anyagot juttat a szervezetbe, és értékes komponenseket – például kalciumot – von el belőle. Kóla, tonik, gyömbér és „gyümölcsösebb” társaik nagyon ritkán (vagy inkább sohase) kerüljenek a bevásárlókosárba!

Egyre többen vásárolják (nagyon kevesen pedig otthon állítják elő) az igazi gyümölcsöt (is) tartalmazó üdítőket. Gyümölcsitalnak hívják, ha a víz, cukor, színezék mellett 5–12% gyümölcs van benne, és nektár a neve, ha az előbbiek mellett 25–40% gyümölcsöt tartalmaz. Gyümölcslének csak a 100%-os gyümölcstartalmúakat hívhatják; ez nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, tartósítószert. Létezik rostos és szűrt fajtája is.

A legjobban akkor járunk, ha gyümölcslevet vásárolunk és otthon felhígítjuk vízzel. Így lényegesen olcsóbb és jobb minőségű italhoz jutunk, mintha az előbbi két terméket választjuk. Természetesen cseppet sem lényegtelen, hogy vegyszermentes alapanyagokból készült-e. Bioalapanyagokból készült, kiváló minőségű levekből rendkívül széles választékot találunk.

A lehető legjobb megoldás az, ha sok saját készítésű, frissen csavart, idénygyümölcsökből és -zöldségekből előállított levet fogyasztunk vízzel hígítva. Télen cékla-, alma-, répa-, narancs- vagy grépfrútlevet, ilyenkor nyáron alma-, szőlő-, meggy- vagy ribizlilevet. Nagyon finom és tápláló vitaminbombák a nehezen préselhető, de – vízzel vagy tejjel – kiválóan turmixolható gyümölcseink, mint az eper, a málna és az őszibarack. Ezeket azonban tartósítószer nélkül nehéz tárolni. A vállalkozó kedvűek kitartó munkával mégis megpróbálhatják, hiszen minden romlás a hiányzó sterilitás következménye.

Jobbnál jobb könyvek állnak már rendelkezésre, amelyekből megtudhatjuk, hogyan tartósíthatunk otthon egészségesen gyümölcsleveket. Sajnos azt kell mondanunk, hogy a rendkívül sok fehér cukrot tartalmazó szörpök ideje lassan lejár. Elkészítésük során (nem a nagyüzemire, hanem az otthonira gondolok, hiszen az előbbi során gyümölcs nélkül állítják elő a gyümölcsízű szörpöket…) rengeteg értékes gyümölcskomponens megy kárba. Hiába a sok vesződség, ráfordított energia, mert rostok és vitaminok nélkül nem sokat érnek (előbbiek a préselés során, utóbbiak a főzés magas hőfoka miatt károsodnak).

Végül pedig álljon itt néhány recept az ajánlott irodalomból!

Szőlős-mogyorós tejturmix: két evőkanál mogyorópép (vagy nagyon finomra őrölt mogyoró), 1/8 liter fehérszőlő-lé, egy csipet őrölt vanília, egy csipet fahéj, 1/8 liter tej. A mogyorópépet feloldjuk a szőlőlében. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a fahéjat és a tejet, majd habosra turmixoljuk.

Kalciumbomba-koktél: három kelkáposztalevél, egy kis csokor petrezselyem, négy-öt sárgarépa (levél nélkül), fél magozott alma. Fogjuk csomóba a kelkáposztát és a petrezselymet, majd nyomjuk át a lékészítő gépünkön a sárgarépával és az almával együtt.

Nyári hűsítő ital: egy meghámozott narancs (hagyjuk rajta a héj alatti fehér réteget), egy közepes fürt szőlő, két csésze görögdinnye-darabka (héjával együtt), mentahajtások díszítésnek. Nyomjuk át a narancsot, a szőlőt és a görögdinnyét a lékészítő gépünkön, majd az így kapott gyümölcslevet töltsük jégzúzalékra egy magas pohárba. Végül díszítsük italunkat mentalevelekkel.

Bogdányi Mária

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek