Itt vagyunk: Főoldal Életmódtáborok Révfülöp, 2008. március 26-28. Az élet régi-új módja - beszámoló a táborról az Evangélikus Élet hetilapban
Bekezdések

Az élet régi-új módja - beszámoló a táborról az Evangélikus Élet hetilapban

Életvezetésük megreformálásához kaphattak számos hasznos elméleti és gyakorlati segítséget mindazok, akik a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban töltötték a március 26. és 28. közötti három napot. Az Evangélikus Élet hasábjain is meghirdetett keresztény életmódtáborba közel harmincan érkeztek az ország minden tájáról.

 
 

Isten alkotta testünket, lelkünket. Ez arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy megteremtsük testünk, lelkünk és szellemünk harmóniáját, hogy minden tõlünk telhetõt megtegyünk mozgáshiányos, egészségtelen életmódunk megváltoztatásáért – hangsúlyozta többször is a tábor szervezõje, Bogdányi Mária evangélikus lelkész, életmód-tanácsadó és -terapeuta. Ehhez kívánt segítséget nyújtani az életmódtábor: a vegetáriánus étkezéssel éppúgy, mint a szabad levegõn végzett mozgással (torna, séta, nordic walking) és a napi háromszori közös elcsendesedéssel.

A viszonylag rövid idõ ellenére is számos téma és gyakorlati foglalkozás fért a programba. Bogdányi Mária például az életrend-terápiáról, Váli Mária életmód-tanácsadó és -terapeuta az életmódváltás indítékairól, nehézségeirõl, a megvalósítás lehetõségeirõl szólt, és a természetgyógyászatról adott rövid ismertetõt. A gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban gazdag egészséges táplálkozás fontosságát Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök hangsúlyozta. A helyes étkezés gyakorlati megvalósításához Visontainé Rabecz Anna, a Zöldház Egészségcentrum egyik tulajdonosa nyújtott segítséget Az egészséges táplálkozás: beszerzés, elkészítési technikák, receptek címû elõadásával.

Bogdányi Gábor informatikus a környezettudatos élet fontosságáról beszélt, Arany Éva masszõr keleti masszázstechnikákat ismertetett hallgatóival, az áhítatokat a vendéglátó intézményt igazgató lelkész, Hafenscher Károly vezette.

A tábor szervezõi és elõadói mindent a résztvevõk javáért mondtak el vagy mutattak be, sem reklámozni, sem a résztvevõkre „tukmálni” nem kívántak semmit, étrend-kiegészítõkrõl és csodamasinákról még csak szó sem esett. Viszont elhangzott jó néhány megdöbbentõ mondat és adat arról, hogy a tájékozatlan mai ember mennyire kiszolgáltatott az élelmiszeripar és a marketing profitszerzõ tevékenységének. (Az érdeklõdõk számára álljon itt néhány hasznos webcím: www.tudatosvasarlo.hu, www.fenntarthato.hu, www.nordicwalkingsport.hu.)

A táborlakók „illõ idõben”, reggel hat óra körül kezdték a napot rövid elcsendesedéssel, majd reggeli sétára és gimnasztikára került sor a gyönyörû Balaton-parton. Étkezésüket az elõadásokon hallott irányelveknek megfelelõen alakították, sok teljes értékû gabonát és zöldséget fogyasztottak. Az ételek nemcsak újszerûek, de finomak, gusztusosak és táplálóak is voltak. Délelõtt és délután gabonakávé, valamint változatos gyógyteák szolgáltak frissítõ gyanánt.

Az elsõ evangélikus életmódtábor úrvacsorás istentisztelettel és azzal a reménnyel zárult, hogy a tanultakat a résztvevõk személyes életükben is kamatoztatják majd, és a tervezett következõ találkozón, egy év múlva lehetõségük lesz rá, hogy tapasztalataikat megosszák egymással és az újonnan érkezõkkel.

Schaller Bernadett

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek